Boekpresentatie ‘Vrijzinnig verleden, deel 2’

cover-def.jpgOp 23 maart vindt in de kerk van Noordwolde (Fr.) de presentatie plaats van het tweede deel van de artikelenbundel Vrijzinnig verleden, met daarin veel aandacht voor markante personen uit het vrijzinnige protestantisme.

Het boek bevat tien artikelen, geschreven door verschillende auteurs, over het verleden van de Nederlandse Protestantenbond (NPB), de Vereniging van Vrijzinnige Hervormden (VVH) en de Zwingli-bond. Over bijvoorbeeld de zeer omstreden vrijzinnige voorganger van Duyl, die zijn predikantschap opgaf voor een carrière binnen de NSB. Over Louis Adriën Bähler, de Friese predikant die zich in zijn denken liet beïnvloeden door het boeddhisme en de ideeën van Tolstoj. De perikelen rondom zijn persoon zorgde er voor dat orthodoxen zich gingen organiseren in de Gereformeerde Bond.

Daarnaast is er ook veel aandacht voor lokale kerkgeschiedenis: van de NPB Rhenen, de VVH Amersfoort, de Evangelische Unie in ‘s-Gravenzande en de hevige richtingenstrijd in Oudshoorn tot de strijd tegen armoede door de predikanten van Noordwolde. Ook is er aandacht voor de ontwikkeling van de vrijzinnigheid in Drenthe, de organisatie van vrijzinnige studenten en de radicale Harm van Lunzen, oprichter van de Zwingli-bond.

‘Het totaal is een mozaïek van vrijzinnige activiteiten, personen en ontwikkelingen die bij elkaar een goed beeld geven van wat er allemaal speelde in de wereld van de VVH, NPB en Zwingli-bond’, aldus eindredacteur Erik Jan Tillema.

De presentatie van het boek vindt plaats op 23 maart in de historische kerk van het Friese Noordwolde, vanaf 14.00 uur. Auteur Rienk Klooster zal dan ingaan op het rode verleden van de kerk en auteur Jan Koops zal een korte lezing houden over de roemruchte Bähler. Ook is de korte documentare ‘Vrijzinnig hervormd: van kroeg tot kerk’ te zien, dat verhaalt over de geschiedenis van het vrijzinnig protestantisme. Erik Jan Tillema zal vervolgens het boek presenteren dat daarna te koop is voor € 20.

Vrijzinnig verleden, deel 2 is een uitgave van Bureau Deus dat met verschillende uitgaven aandacht wil besteden aan het vrijzinnige verleden. In 2017 verscheen het eerste deel met daarin ook verschillende artikelen. Na 23 maart is het boek verkrijgbaar via www.bureaudeus.nl

Praktische informatie boekpresentatie:
Datum: 23 maart
Tijd: 14.00-17.00 uur (met afsluitende borrel)
Locatie: Kerk Noordwolde (Fr.) (Oldeberkoperweg 1)
Toegang: gratis
Meer informatie: via erikjantillema @ gmail.com

Boekinformatie:

Vrijzinnig verleden, deel 2
Erik Jan Tillema (red.)
Met artikelen van Eric Cossee, Klaas Douwes, Pieter Hoogenraad, Gert van Klinken, Rienk Klooster, Jan Koops, Dick Peters, Bert Scholten, Erik Jan Tillema, Pieter Vis, Grietje van der Voet-Stam, Hans Wilschut en Pien van der Zee-Schlebaum.

Te bestellen voor € 20 (exclusief verzendkosten) via www.bureaudeus.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s