Het vervolg op het populaire eerste deel, met ook dit keer verschillende artikelen over het vrijzinnige verleden; van NSB-dominees en boeddhistische voorgangers tot lokale kerkgeschiedenis.
Het boek bevat tien artikelen, geschreven door verschillende auteurs, over het verleden van de Nederlandse Protestantenbond (NPB), de Vereniging van Vrijzinnige Hervormden (VVH) en de Zwingli-bond. Over bijvoorbeeld de zeer omstreden vrijzinnige voorganger van Duyl, die zijn predikantschap opgaf voor een carrière binnen de NSB. Over Louis Adriën Bähler, de Friese predikant die zich in zijn denken liet beïnvloeden door het boeddhisme en de ideeën van Tolstoj. De perikelen rondom zijn persoon zorgde er voor dat orthodoxen zich gingen organiseren in de Gereformeerde Bond.
Daarnaast is er ook veel aandacht voor lokale kerkgeschiedenis: van de NPB Rhenen, de VVH Amersfoort, de Evangelische Unie in ‘s-Gravenzande en de hevige richtingenstrijd in Oudshoorn tot de strijd tegen armoede door de predikanten van Noordwolde. Ook is er aandacht voor de ontwikkeling van de vrijzinnigheid in Drenthe, de organisatie van vrijzinnige studenten en de radicale Harm van Lunzen, oprichter van de Zwingli-bond.
‘Het totaal is een mozaïek van vrijzinnige activiteiten, personen en ontwikkelingen die bij elkaar een goed beeld geven van wat er allemaal speelde in de wereld van de VVH, NPB en Zwingli-bond’, aldus eindredacteur Erik Jan Tillema.
Vrijzinnig verleden, deel 2 is een uitgave van Bureau Deus dat met verschillende uitgaven aandacht wil besteden aan het vrijzinnige verleden. In 2017 verscheen het eerste deel met daarin ook verschillende artikelen.
Boekinformatie:
Vrijzinnig verleden, deel 2
Erik Jan Tillema (red.)
Met artikelen van Eric Cossee, Klaas Douwes, Pieter Hoogenraad, Gert van Klinken, Rienk Klooster, Jan Koops, Dick Peters, Bert Scholten, Erik Jan Tillema, Pieter Vis, Grietje van der Voet-Stam, Hans Wilschut en Pien van der Zee-Schlebaum.
Te bestellen voor € 20 (exclusief verzendkosten) via onderstaand bestelformulier: