De Vrijzinnig hervormde encyclopedie gepresenteerd

Op 19 september 2017 is in Arnhem de ‘Vrijzinnig hervormde encyclopedie’COVER afbeelding gepresenteerd. Dit nieuwe overzichtswerk geeft een compleet beeld van de geschiedenis en ontwikkeling van de Vereniging van Vrijzinnige Hervormden (VVH).

In de afgelopen vier jaar deed Erik Jan Tillema uitgebreid (archief)onderzoek naar de talloze plaatselijke en provinciale verenigingen die de VVH in haar ruim 100-jarige geschiedenis heeft gekend. In het boek worden meer dan 300 verenigingen behandeld: in beknopte beschrijvingen wordt van elke organisatie de geschiedenis geschetst, van grote en bekende afdelingen zoals in Amsterdam, Arnhem en Assen, tot vrijwel vergeten verenigingen in Haaksbergen, Koekange en Maastricht.

Het boek is uniek omdat het de eerste keer is dat deze geschiedenis zo uitgebreid wordt beschreven. Dat is ook nodig, want veel herinneringen eraan zijn verdwenen. Daarom heeft het onderzoek zeer veel nieuwe informatie opgeleverd.

Door het uitgebreide onderzoek is het ook mogelijk om de ontwikkeling van de vereniging te duiden: hoe succesvol en invloedrijk was zij eigenlijk? Hoe valt de neergang van de vereniging na de Tweede Wereldoorlog te verklaren?

Ook bevat het boek veel themahoofdstukken over vrijzinnige onderwerpen, zoals de zendingsactiviteiten, de samenwerking met andere vrijzinnige organisaties, de media (zoals de V.P.R.O.) en de eigen ‘zuil’.

De ‘Vrijzinnig hervormde encyclopedie’ is een must have voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de VVH, of voor diegenen die gewoon benieuwd zijn in welke plaatsen de VVH allemaal vertegenwoordigd was.

Het boek telt meer dan 300 pagina’s, bevat zeer veel illustraties en verschijnt in een luxe hardcover editie. Het kost € 30 (exclusief verzendkosten) en is te bestellen via erikjantillema @ gmail.com

Advertenties

Over Bureau Deus

Dit is de website van Bureau Deus, onderzoeksbureau, adviesbureau en voorlichtingsbureau op het gebied van religie & zingeving. Godsdienstwetenschapper Erik Jan Tillema is de eigenaar van Bureau Deus.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s