‘De kop in de wind’ gepresenteerd

kopindewindOp zondag 31 augustus is in Enkhuizen ‘De kop in de wind’ gepresenteerd. Dit boek geeft een uniek overzicht van de geschiedenis en ontwikkeling van de vrijzinnigheid in de provincie Noord-Holland.

Het boek verschijnt ter gelegenheid van de viering van het 110-jarig bestaan van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten in Noord-Holland (VVP NH) en is geschreven door Erik Jan Tillema. Tillema heeft twee jaar lang (archief)onderzoek gedaan naar de vaak vergeten geschiedenis van de vrijzinnigheid. Dit leverde veel nieuwe informatie op en dat maakt dit boek zo waardevol.

Het boek kent drie verhaallijnen. Allereerst de geschiedenis van de familie Schuijtemaker, een rijke boerenfamilie die al eeuwen in Grosthuizen woont en de geschiedenis van Noord-Holland van dichtbij heeft meegemaakt. Het is een vrijzinnige familie die invloed heeft gehad op de plaatselijke kerk maar ook op de provinciale vrijzinnigheid. Met name Dirk Schuijtemaker (geboren 1926) is onmisbaar geweest voor de vereniging.

De tweede verhaallijn is de geschiedenis van de vele plaatselijke afdelingen van de VVP in de provincie. De derde verhaallijn zoomt in op de belevingswereld van individuele leden van de vereniging. Deze drie verhaallijnen bij elkaar geven een totaaloverzicht van de ontwikkeling van de vrijzinnigheid, vanaf de roerige 16e en 17e eeuw tot het heden!

Erik Jan Tillema zei tijdens de presentatie: ‘Het is goed dat de geschiedenis van de vrijzinnigheid in Noord-Holland voor het eerst is gedocumenteerd omdat wij nu kunnen lezen over de mensen die de VVP NH hebben opgebouwd tot wat zij nu is’.

Bestel het boek via bol.com of in de plaatselijke boekhandel

Advertenties

Over Bureau Deus

Dit is de website van Bureau Deus, onderzoeksbureau, adviesbureau en voorlichtingsbureau op het gebied van religie & zingeving. Godsdienstwetenschapper Erik Jan Tillema is de eigenaar van Bureau Deus.
Dit bericht werd geplaatst in Vrijzinnigheid en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s