Boek en symposium: Dé vrijzinnigheid

boek_vrijzinnigheidIs het mogelijk om een omschrijving te geven van het vrijzinnige geloof? Is het eigene van de vrijzinnigheid niet dat iedereen op een eigen manier gelooft? Godsdienstwetenschapper Erik Jan Tillema deed onderzoek naar geloofsopvattingen van vrijzinnigen en kwam tot de conclusie dat het toch mogelijk is om iets te zeggen over het vrijzinnige geloof. Zijn onderzoeksresultaten zijn verwerkt in het boek Dé vrijzinnigheid. Naar aanleiding van dit boek vindt op 2 november in De Kapel in Hilversum een symposium plaats over de vraag: Wat is vrijzinnig?

Programma:

inloop vanaf 13.30 uur met thee en koffie
14.00 uur: Opening door Erik Jan Tillema
14:10 uur: Drie sprekers leggen uit wat voor hen vrijzinnig is: Peter Korver, Gert de Jong en Christine Mallon
14:40 uur: muzikaal intermezzo
14:50 uur: Erik Jan Tillema geeft naar aanleiding van zijn boek een omschrijving van wat vrijzinnigheid is
15:20 uur: Groepsdebat tussen Peter, Gert en Christine onder leiding van Erik Jan
15:50 uur: muzikaal intermezzo
16:00 uur: Afsluiting door Erik Jan Tillema
16:10-17:00: Borrel

Over het boek
:
Hoe staan vrijzinnigen tegenover verschillende geloofsopvattingen? Hoe denken ze over God, over de Hemel of over bidden? Erik Jan Tillema deed onderzoek onder vrijzinnigen om een antwoord op deze vragen te formuleren. Het resultaat heeft hij verwerkt in het boek Dé vrijzinnigheid.
Het boek is vanaf 14 oktober voor € 15,- te bestellen via Bureaudeus.nl of via Bol.com. Tijdens het symposium is het boek ook verkrijgbaar.

Over de sprekers:
Erik Jan Tillema:
Erik Jan is godsdienstwetenschapper en is eigenaar van Bureau Deus, dat zich onder meer inzet voor de verspreiding van het vrijzinnige gedachtegoed. Hij is actief in de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten (VVP) en is als kerkelijk inspirator verbonden aan de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Hilversum. Van hem verschenen meerdere publicaties over vrijzinnige onderwerpen.

Peter Korver
Peter is remonstrants predikant en werkzaam bij de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Hilversum en de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB afdeling Naarden-Bussum. In 2012 studeerde hij af aan het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen als Geestelijk Begeleider.

Gert de Jong
Gert studeerde theologie en sociale wetenschappen. Hij werkte jaren als godsdienstsociologisch beleidsonderzoeker bij het Kaski, onderzoekscentrum voor religie en samenleving. Op dit moment werkt hij als docent Cultuur en Maatschappij aan de opleiding Bedrijfseconomie aan de Hogeschool van Amsterdam.

Christine Mallon
Christine is werkzaam bij Het Apostolisch Genootschap als landelijk coördinator communicatie en externe contacten. Vanuit die functie werkt ze regelmatig samen met andere (vrijzinnige) levensbeschouwingen. In de gemeenschap Arnhem verzorgt ze erediensten en pastoraal werk.

Over vrijzinnig geloven:
Vrijzinnig geloven is een open, kritische en ondogmatische manier van geloven waarbij iedereen zijn of haar eigen keuzes maakt. Bij het genoemde onderzoek zijn leden van vijf vrijzinnige organisaties betrokken, namelijk: de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB, de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten, de Remonstrantse Broederschap, Het Apostolisch Genootschap en de Algemene Doopsgezinde Sociëteit.

Over de locatie De Kapel:PIC07292.JPG
De Kapel is het kerkgebouw van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Hilversum. De Kapel is gebouwd in 1898 als koetshuis van het landgoed Quatre Bras. Sinds 1957 fungeert het als een kerkgebouw. Het gebouw is gelegen aan de ’s Gravelandseweg 144 in Hilversum.

Opgave en kosten:
Opgave is gewenst en kan door middel van het sturen van een e-mail naar erikjantillema@gmail.com onder vermelding van ‘boeksymposium’. De kosten voor de dag bedragen € 5,- en kunnen bij de ingang worden betaald.

Advertenties

Over Bureau Deus

Dit is de website van Bureau Deus, onderzoeksbureau, adviesbureau en voorlichtingsbureau op het gebied van religie & zingeving. Godsdienstwetenschapper Erik Jan Tillema is de eigenaar van Bureau Deus.
Dit bericht werd geplaatst in Activiteiten, Projecten, Vrijzinnigheid en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Boek en symposium: Dé vrijzinnigheid

  1. Pingback: Geloven in Dé vrijzinnigheid | vangodenenmensen

  2. Pingback: Verschijning Dé vrijzinnigheid iets vertraagd | Bureau Deus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s