VVH in Den Helder ouder dan verwacht

driemaster200Wie de archieven van de Vereniging van Vrijzinnige Hervormden in Den Helder bestudeert, komt tot de conclusie dat de vereniging in 1969 is opgericht. Maar de georganiseerde vrijzinnigheid in de Noord-Hollandse havenstad is ouder dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Deus. De huidige afdeling van vrijzinnige hervormden (tegenwoordig vrijzinnige protestanten) is opgericht in november 1969 maar vanaf het begin van de 20e eeuw was in Den Helder al een afdeling van de VVH.

Den Helder (voor de Tweede Wereldoorlog nog Helder geheten) kende van oorsprong een vrijzinnige, hervormde gemeente. Er werd altijd aangenomen dat er om die reden geen behoefte was aan een afdeling van de VVH: waarom je organiseren als iedereen al vrijzinnig is? Toch kende de stad vanaf ongeveer 1915 een afdeling met enkele honderden leden. Na de oorlog begon de afdeling te krimpen en in 1963 werd zij uiteindelijk opgeheven. Dit kwam omdat de orthodoxie in de stad groeide ten koste van de vrijzinnigheid.

De enkele overgebleven vrijzinnigen in de stad kwamen door de opheffing van de VVH nog meer in de verdrukking te zitten en na enkele jaren moest men constateren dat een vrijzinnige organisatie noodzakelijk was voor het voortbestaan van de vrijzinnigheid in Den Helder.

De heropgerichte afdeling bestaat nu nog en vormt een samenwerkingsverband met remonstranten en doopsgezinden.

Advertenties

Over Bureau Deus

Dit is de website van Bureau Deus, onderzoeksbureau, adviesbureau en voorlichtingsbureau op het gebied van religie & zingeving. Godsdienstwetenschapper Erik Jan Tillema is de eigenaar van Bureau Deus.
Dit bericht werd geplaatst in Vrijzinnigheid en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op VVH in Den Helder ouder dan verwacht

  1. Rond 1963 besloot de Hervormde kerkenraad in Den Helder het onderscheid in denominaties te schrappen, de vrijzinnigen gingen daarin van harte mee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s