Hoe ziet de PKN-synode er uit?

synode200_nov2010De generale synode van de Protestantse Kerk is als het ware de Tweede Kamer van de kerk. Maar terwijl we van de Tweede Kamer precies weten hoe de partijen zijn vertegenwoordigd, weten we dat niet van de synode. Is de synode wel een goede afspiegeling van de volle breedte van de kerk? Zijn alle protestantse stromingen (‘modaliteiten’) goed vertegenwoordigd?

Erik Jan Tillema voert voor de tweede keer een onderzoek uit naar de ‘kleur’ van de synode. In 2011 deed hij dat al eerder voor de IKON, dit keer zullen de resultaten verschijnen in het protestantse opinietijdschrift Woord&Dienst.

In 2011 bleek dat de midden-orthodoxie de grootste stroming in de synode was, gevolgd door confessionelen en synodeleden die zich ‘protestants’ noemen (en zich dus niet binden aan een stroming). Inmiddels is er veel veranderd: we zijn twee jaar verder en de synode is gehalveerd van ongeveer 150 naar zo’n 75 leden. Het is interessant om na die halvering te kijken of de synode een andere kleur heeft gekregen. Daarom voert Bureau Deus momenteel onderzoek uit onder de leden van de synode.

Bent u synodelid? Neem dan contact op via het contactformulier op deze site

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: