Het ware gezicht van Klaas Hendrikse

In zijn publicaties komt hij vaak stellig over en hij heeft ook autoritaire trekjes, maar de atheïstische dominee Klaas Hendrikse is ook een man met een gevoelige kant, die kan twijfelen en geëmotioneerd kan raken door bijzondere ontmoetingen.

Hendrikse werd landelijk bekend door zijn boeken ‘Geloven in een God die niet bestaat’ en ‘God bestaat niet en Jezus is zijn zoon’. Hierin beschrijft hij een vrijzinnige theologie die er op neer komt dat God een gevoel is dat ontstaat in de ontmoeting tussen personen. Op 19 augustus nam Hendrikse afscheid van de Koorkerk-gemeenschap in Middelburg en ging met emeritaat. Ter gelegenheid hiervan verscheen een publicatie over de atheïstische dominee en zijn gemeente in Zeeland. De titel is ‘De dominee, de kerk en God’.

Dat boekje schetst een beeld van Hendrikse zoals hij echt is. Niet de man zoals de media hem beschreven: stellig, autoritair en kwetsend. Hendrikse geeft eerlijk toe dat hij niet altijd even diplomatiek is en dat hij weinig geduld heeft. Maar onder alle stelligheid en uitgesprokenheid schuilt een gevoelig hart. Van deze man hoefde alle ophef die zijn publicaties veroorzaakten niet. Deze man wil veel liever bewust leven: wetend dat alles zo afgelopen kan zijn, dat echt geluk niet te vinden is in je eentje en dat God soms zeer zichtbaar is. Want ook al heeft Hendrikse de naam atheïst te zijn, God is niet uit zijn leven weg te denken.

Het boekje bevat verder veel interviews met gemeenteleden, met familieleden van Hendrikse en kritische noten van mede-theologen. Het kan besteld worden bij de Koorkerkgemeenschap p/a Parelduikerhof 29, 4332 DA  Middelburg of per e-mail koorkerk @ gmail.com. Het boekje kost €14,90 inclusief verzendkosten.

Erik Jan Tillema schreef dit bericht voor Kerknieuws.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: